Compromis Per PaternaOPINIÓN

Compromís per Paterna: Recuperem a l’editor de ‘La Traca’, recuperem el nostre patrimoni

El proper mes de juny farà 77 anys de l’afusellament en Paterna de l’editor Vicent Miquel Carceller, una persona que representa en la seua figura la forma de ser dels valencians i valencianes.

Carceller va estar molt lligat al món de les falles, no debades va editar fins l’any 1938 la revista “La Traca”, una revista, que entre altres coses feia un repàs al món faller de la època.

En “La Traca” es condensava l’esperit faller en la seua crítica mordaç i sàtira a tot el poder establert, des de la cúria eclesial fins la monarquia, passant per l’exèrcit i una burgesia que s’apartava del poble castellanitzant-se i menyspreant les expressions populars de la cultura valenciana.

Carceller va ser un ferm defensor dels drets dels valencians i valencianes a l’autogovern. De fet, va col·laborar activament en impulsar l’estatut d’autonomia per al nostre país i va militar en el republicanisme blasquista, en un principi i, posteriorment, en Esquerra Republicana.

Va dinamitzar la cultura popular valenciana fundant el “Nostre Teatre” en 1933, editant la revista el “Cuento del i l’anuari “El Fallero” i escrivint diferents sainets seguint l’estela d’Eduard Escalante. Vicent va estar molt lligat a La Canyada, ja que tenia una residència al carrer 549 on antigament a la tanca hi havia reproduccions en material de falla de dos barraques, la Llotja i el Micalet, a més d’una escultura “el Nano” de grans dimensions. La casa es convertí així en un punt d’atracció turístic on acudia la gent a fer-se fotos.

Un dia de juny, sense determinar, Carceller era torturat i afusellat pel règim franquista al Terrer de Paterna. El seu delicte va ser utilitzar la crítica i la sàtira a les seues publicacions per mostrar el rebuig popular als poders fàctics de l’època.

(Juanma Ramón, portavoz de Compromís per Paterna)

Facebooktwitter

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *