La Brigada 26 en el programa ‘Informe’ de la televisión autonómica A Punt
A principis dels anys 70, la violència i la delinqüència eren una constant en augment a València. El cap de la Policia Local, Manuel Jordán, proposà crear una unitat nocturna que s’enfrontara a aquests problemes.
Així nasqué la Brigada 26, una policia nocturna que es va fer l’ama de la nit amb uns procediments inacceptables en un estat democràtic. És també la història de la seua llegenda i de la dissolució el 1986.
El pròxim dilluns 24 d’abril a les 22 hores el programa Informe torna a l’horari de màxima audiència de la televisió d’À Punt per a fer memòria als espectadors i espectadores que visqueren aquella realitat fa mig segle als carrers de València.
Gabi Ochoa i Pau Martínez són els directors d’este treball audiovisual que sorprendrà els espectadors més jóvens de l’audiència en conéixer una realitat social que van viure els pares i iaios a casa no fa tant de temps.
Per a Pau Martínez és important veure el documental Informe sobre la Brigada 26 perquè “és necessari entendre el nostre passat més recent, fer memòria democràtica, veure actituds que no són respectables en democràcia i que no haurien de tornar a repetir-se. És important entendre també el context en el qual es va fundar la Brigada 26, i d’això ens parla el documental, i dels objectius que tenia eixa brigada. El problema no és tindre una unitat nocturna de policia, sinó les ordes que rebia de dalt i per això, la seua impunitat. Crec que hui seria inconcebible que una policia democràtica es comportara així i és bo entendre eixe passat perquè no es torne a repetir, encara que malauradament, de vegades es repeteix”.
Entre altres entrevistats, Informe disposarà de les intervencions i memòria d’un temps compartit dels convidats següents: Aarón Cano, regidor de Protecció Ciutadana de l’Ajuntament de València; Virginio Fuentes, regidor de la Policia Municipal de València (1979-1981); Vicente Gómez Herráiz, historiador i policia jubilat; Rafael Solaz, historiador; Ferran Belda, periodista; Abelardo Muñoz, periodista; Miguel Ángel Pastor, periodista; Josep Vicent Rodríguez, fotoperiodista; Eduardo Guillot, periodista i autor de ‘Miles de muchachos: una crónica oral del punk en València’; Vicente Ortuño, membre del Moviment d’Alliberament Gai del País Valencià (MAG-PV); Antoni Ruiz, president de l’associació Expresos Socials; Piro Subrat, historiador i investigador sobre dissidències sexuals i de gènere; Antoni Infante, activista (Decidim València).
També aportaran el seu record d’aquella Brigada 26 Mari Carmen Mariblanca, intendent general jubilada (promoció del 81); Ana Odena, policia jubilada (promoció del 81); Belén Hernández, policia jubilada (promoció del 81); Diego Villegas, policia jubilat de la Brigada 26; José Luis Abad, policia jubilat de la Brigada 26; José Luis Gil, policia jubilat de la Brigada 26 i Manolo Jordán, fill de Manuel Jordán.