ACTUALIDADCultura

Els músics valencians, protagonistes del Festival de Música Antiga del Pirineus

La Comunitat Valenciana és el país convidat a l’edició d’enguany i col·labora amb el Festival de Música Antiga del Pirineusamb una extensa presència de músics i repertoris valencians

Actuaran el Cor de la Generalitat Valenciana, Alfred Fernández & Èlia Casanova, Lucentum XVI, Capella de Ministrers, Mara Aranda, Juan de la Rubia i Lixsania Fernández i l’Acadèmia FeMAP

El festival se celebra de l’1 de juliol al 27 d’agost , 34 municipis acullen 49 concerts

La Comunitat Valenciana és el país convidat a l’edició d’enguany del Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP). Igual com l’any 2012 es va fer amb Euskadi i el 2013 amb Polònia, l’any 2017 el FeMAP i la Generalitat Valenciana han arribat a un acord perquè una nodrida presència de músics valencians representi el seu territori. Així, dels 49 concerts del Festival, 17 corresponen a aquesta Comunitat Autònoma, encapçalats pel Cor de la Generalitat Valenciana, cor estable del Palau de les Arts de València depenent de l’Institut Valencià de Cultura, que es una deles millors formacions vocals de l’estat, amb una prestigiosa trajectòria nacional i internacional. La formació, sota la direcció de Francesc Perales, oferirà ‘Des de Segorb fins Oriola’, un petit recull dels tresors musicals que es guarden en els arxius de les catedrals i esglésies més importants de la Comunitat Valenciana dels segles XVI i XVII.

Al llarg del festival, també pujaran als escenaris del FeMAP, Alfred Fernández & Èlia Casanova. L’especialista en instruments antics de corda polsada i la soprano, oferiran ‘El Cançoner d’Elvas’, un manuscrit portuguès del s. XVI que conté obres musicals profanes escrites fonamentalment per autors anònims. Lucentum XVI que amb ‘De vos som amorós’, recuperen músiques de dues de les corts més importants del regne de València al segle XVI: la cort de Ferran d’Aragó, duc de Calàbria, i la de Pere Lluís de Borja i Joan de Borja i Catanei, ducs de Gandia.

La Capella de Ministrers portaran al FeMAP un programa de concert que, amb Carles Magraner al capdavant, presenta la llegenda del Grial i la música medieval que es generà al voltant d’aquesta història. Un recorregut que connectarà directament el públic amb el veritable sentit del Sant Grial. L’esdeveniment també comptarà amb la presència de Mara Aranda, la intèrpret de música sefardita espanyola més internacional. Aquest concert, dirigit per Jota Martínez, forma part del projecte Diàspora, dedicat als destins més importants dels sefardites després de la seva sortida de la Península: Marroc, Turquia, Grècia, antiga Iugoslàvia i Israel.

Juan de la Rubia i Lixsania Fernández, una de les intèrprets amb major projecció de la seva generació, i l’organista Juan de la Rubia, un dels teclistes més guardonats, presentaran el programa ‘Ballem Barroc’ amb sonates i danses del segle XVIII. En aquesta proposta, viola de gamba i orgue positiu s’uneixen per presentar un diàleg entre les danses d’arrel popular, com les conegudes folies de Marin Marais, un dels grans èxits del seu temps, i sonates de compositors com Johann Sebastian Bach.

Posarà el punt i final a la programació amb participació de la Comunitat Valenciana el concert de l’Acadèmia FeMAP, amb Carles Magraner a la direcció, villancets de diversos autors a dues, tres, quatre i cinc veus i obres instrumentals al voltant de la Cort del Duc de Calàbria, un compendi de peces musicals d’època renaixentista.

La participació de la Comunitat Valenciana, suposa el desplegament territorial extern més gran que s’ha fet mai en la història del FeMAP.

La setena edició del FeMAP torna a omplir de música antiga els escenaris més emblemàtics de les comarques pirinenques. Durant els mesos de juliol i agost alguns dels grups i solistes més prestigiosos del moment en l’àmbit de la música antiga acosten i descobreixen la passió per aquesta modalitat musical.

En aquesta nova edició, el FeMAP es referma, creix i magnifica amb gairebé una cinquantena de concerts repartits en nou comarques catalanes, a part d’Andorra i la Catalunya Nord

Facebooktwitter

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *