À Punt retransmet en directe la Romeria de la Santa Faç
À Punt ofereix una programació especial amb motiu de la Romeria de la Santa Faç d’Alacant, una celebració on l’any passat participaren 330.000 persones. El dijous 11 d’abril, dues setmanes després del Dijous Sant, a partir de les 7 fins a les 13 hores, la radiotelevisió valenciana traslladarà aquesta festa imprescindible en el calendari festiu i religiós dels alacantins i visitants.
Enguany la romeria de la Santa Faç, coneguda també com La Pelegrina, compleix 535 anys d’història. À Punt retransmet, des del seu naixement, la gran festa alacantina, que cada any bat rècord de pelegrins.
Des de les 7 hores, els equips desplegats de Les notícies del matí faran connexions en directe en el repartiment de les canyes a l’Ajuntament, la missa, el recorregut de huit quilòmetres de la romeria i el llogaret de la Santa Faç.
A partir de les 10 hores, À Punt retransmetrà per a tota la Comunitat Valenciana la missa de campanya, la romeria i la resta d’actes del matí en un programa presentat per Clara Castellódes de la mateixa Plaça Luis Foglietti, i dirigit per Marta Cantos.
A més, el programa especial de la festivitat alacantina tindrà amb una taula d’experts en Santa Faç conduïda pel periodista Francesc Manel Anton. Coneixerem la història, tradició, dades i anècdotes de la festa amb José Ferrándiz Lozano, doctor en Ciències Polítiques i Professor de la UA, i Antoni Biosca Bas, doctor en Filologia Llatina i Professor de la UA.
Durant el programa els equips desplegats al llarg del recorregut entrevistaran les personalitats i els romeus i romeves que participen en el recorregut. La informació i les històries a peu de carrer les traslladaran Cristina Lavara, Maria Bravo, José Coloma, Pilar Lorca i Bea Ponce, tots ells periodistes de la delegació d’Alacant d’À Punt.
Més de cinc segles de pelegrinatge
La relíquia és una part del llenç amb el qual la Verònica va eixugar el rostre de Crist camí del Calvari i es custodia al llogaret de la Santa Faç. A dia de hui, la Santa Seu en reconeix tres, ja que el llenç va ser plegat en tres parts, una està a Alacant, l’altra a Jaén i l’última a Roma.
La veneració per la Santa Faç comença el 1489 quan se li va atribuir el miracle de la llàgrima. Enmig de la sequera que castigava la zona, els alacantins isqueren en romeria amb rogatives i precs amb el llenç com a protagonista i en un moment de la processó, una llàgrima va brotar del sudari. En aquest mateix lloc es va construir el monestir de la Santa Faç, que es va convertir en centre de pelegrinatge de milers de fidels de totes parts d’Espanya. Així va nàixer la Romeria de la Santa Faç i per això se la coneix també com la Pelegrina.