Carmen Gayà, «enguany és un any especialment dur, són ja 50 dones i 6 menors els que han sigut assassinats»
Carmen Gayà, Regidora de Compromís per Paterna i encarregada de l’Àrea d’Igualtat i Dona
Enguany, una vegada més, ha estat un any nefast amb molts casos de violència de gènere. Quina valoració feu des de la regidoria d’igualtat?
És una situació ja insuportable; enguany és un any especialment dur, són ja 50 dones i 6 menors els que han sigut assassinats. I més de 25 menors que han quedat orfes de pare i mare. No sé francament com podem sobreposar-nos a estos fets. Em negue a què la societat ‘normalitze’ esta situació i que any rere any hàgem de continuar eixint a la porta de les institucions a fer la “comptabilitat” de víctimes. La nostra responsabilitat com a servidores i servidors públics és lluitar des de la trinxera, en primera línia… Algun dia sobraran els discursos.
Des que van començar a botar les alarmes pels nombrosos casos de violència de gènere, s’han repetit els actes simbòlics a les institucions. De fet a l’ajuntament feu tots els mesos 5 minuts de silenci per les víctimes. Creus que este tipus d’actes serveixen per a lluitar contra esta xacra?
Estos actes són fets simbòlics que persones i institucions necessitem realitzar per fer visible la nostra ferma condemna davant el terrorisme masclista. Però és evident que estos actes no són una ferramenta de veritable lluita, l’autèntica lluita està en dotar de recursos econòmics i humans a les institucions i associacions que tenen al seu abast intervindre, previndre i atendre a les dones víctimes de violència de gènere. Eixa és l’autèntica lluita i des de Compromís per Paterna apostem per este tipus d’intervenció.
No et fa l’efecte que com més se suposa que s’està conscienciant la societat, més víctimes hi ha?
Totes i tots ho pensem… El tan esmentat efecte cridada està en l’imaginari de moltes persones. No podem caure en eixe parany; la xacra masclista augmenta perquè es defensa davant l’arraconament que des de tota la societat se li està fent. Les dones denuncien, ja no callen, se separen i es distancien dels seus maltractadors… eixe és el veritable motiu pel qual augmenten els assassinats i la violència. Això ens porta al que parlàvem abans; en compromís apostem per protegir a la víctima des del minut 0 en què ens assabentem de la seua situació. No la podem deixar sola ja ni un segon, ni a ella ni a les seues filles i fills.
Quan parlem d’este tipus de violència, hi ha qui parla de violència domèstica, altres de gènere i altres de violència masclista. Quina consideres que ha de ser la denominació i per què?
Les paraules són importants, perquè contribuïxen a construir el nostre pensament i de les persones que ens envolten. Violència domèstica és un terme que ofén perquè pretén tornar els fets violents contra les dones a l’àmbit privat i amagar-ho… Els conceptes són violència masclista o violència de gènere; en els dos casos, acabem parlant de la violència dels homes contra les dones… els utilitzem quasi indistintament encara que si afinem, hi trobarem matisos.
Quines polítiques esteu duent a terme des de la teua regidoria per lluitar contra esta xacra social?
Des que he ocupat la Regidoria d’Igualtat i Dona de l’Ajuntament de Paterna, el primer que vam fer va ser aprovar el nostre I Pla Municipal d’Igualtat perquè era necessari tindre un full de ruta clara sobre allò que volíem fer. Des d’aleshores estem posant en marxa el programa electoral de Compromís per Paterna, amb diferents accions que no sols actuen directament contra la violència de gènere, com ara, l’activació de l’Observatori contra la VG. També hem activat l’assistència a més de 50 dones víctimes; impulsem mesures de prevenció en l’àmbit de la infància i adolescència, coordinant-nos amb els centres educatius, treballem per l’empoderament de les dones; també portem endavant accions formatives amb dones amb risc d’exclusió social, amb elles raonem d’educació sexual i d’anticoncepció, d’higiene personal i trencament de prejudicis. En l’àmbit de l’empresa estem organitzant fòrums de debat sobre el rol professional de les dones treballadores.
Conta’ns un poc les activitats que desenvolupareu cap a finals de novembre per celebrar el dia contra la violència de gènere?
És molt completa i tenim actes per a totes les edats i sensibilitats. Xarrades sobre ‘Violència de gènere en xarxes socials’; cine fòrum al voltant del maltractament i la violència contra les dones amb el documental ‘La maleta de Marta’; obres de teatre per a joves, com ‘Creativas en paro’, i per a gent més major com ‘Mari p’alante’ de Sefa Bernet i Reyes Ruiz. Enguany, a més, farem una performance ciutadana amb més de 50 persones davant la porta de l’Ajuntament en la que denunciarem la VG. Especial atenció mereix també la iniciativa del grup de radioaficionats en Paterna que posaran en ‘òrbita’ un codi en el qual transmetran a tots els seus contactes a escala mundial la lluita contra la Violència de gènere… i el 25 a la vesprada habilitem autobusos per anar a la manifestació de València.
No vull deixar d’esmentar el III Memorial Ana Aibar que enguany, per motius d’organització, es trasllada al dia 10 de desembre; també vull agrair personalment la implicació de Paula Muñoz Tovar, artista conceptual, que ens ha cedit una obra seua com a imatge de campanya que jo trobe especialment expressiva.
Us convide a conéixer el nostre programa d’actes i a participar de totes les activitats que són gratuïtes i obertes a tota la població.