Rubén Fernández opina: “Pagarem el deute d’Intu?”

La multinacional britànica acumula, ja, més de 5.000 milions d’euros de deute i es planteja vendre els seus centres comercials a l’Estat espanyol. Malgrat això, Intu continua pressionant les nostres institucions per tal que li siga aprovat un projecte que ja li ha sigut tombat dos vegades per incomplir les lleis. Quin interés pot tindre una empresa immersa en una profunda crisi en dur endavant un projecte que quasi segur que no podrà construir?

Fem un poc d’història: Allà pel 2011 aterrava a Paterna l’Empresa Eurofund, una multinacional britànica que pretenia construir sobre el paratge natural de les Moles el major centre comercial d’Europa. El projecte es presentà com a ATE. Una figura que pretenia agilitzar els tràmits per a la seua aprovació. Però, entre unes coses i altres, arribaren les eleccions de 2015 sense que s’haguera aprovat. En eixe moment, el canvi de govern a la generalitat propicià un canvi d’actitud respecte al projecte i es rebutja per no complir la llei, destruir llocs de treball (un estudi de la Universitat de València indica que per cada lloc de treball que es genera en una gran superfície es destrueixen dos en el comerç de proximitat), dificultar la mobilitat en la zona i saturar més encara la CV35

I si tot això no era prou, ens arriba també la crisi dels grans centres comercials, i més en concret a la comarca de l’Horta, una de les zones més saturades de centres comercials segons la consultora econòmica Aguirre Y Newman.

Recentment eixia publicat en el periòdic econòmic Expansión un article en què es feia referència a l’ingent deute que acumula la multinacional britànica i com esta havia posat a la venda els seus centres comercials a l’Estat espanyol per a poder fer front a eixe deute que amenaça l’empresa amb fer fallida. L’empresa s’ha desplomat en Borsa i necessita vendre actius per desfer-se del deute que en estos moments es troba per damunt dels 5.000 milions d’euros. En concret preveu desfer-se d’Intu Asturias, Xanadú (Madrid) i l’emblema de l’empresa: Puerto Venecia a Saragossa.

Intu també té previst vendre el projecte de Centre Comercial i d’Oci, ja aprovat, que tenia previst construir a Màlaga.Aleshores que passarà a Paterna? Perquè en un moment en què l’empresa no passa per la seua millor situació, ja que es troba en fase de liquidació, la construcció d’Intu Mediterrani no és creïble. Tot fa pensar que, en tot cas, si s’aprovara el projecte de centre comercial, el posaria a la venda, tal i com ha fet amb el de Màlaga, per tal de reduir el seu deute.

Així doncs, a Paterna quedarien uns terrenys reclassificats i la pèrdua d’un paratge que forma part del bagatge històric i cultural del poble i que actualment utilitzen milers d’habitants de tota la comarca per a realitzar un tipus d’activitat que si que està en alça: running, bicicleta de muntanya, senderisme, etc.

Intu s’emportaria uns quants milions d’euros de benefici que li servirien per a pagar creditors sense haver posat una sola rajola del seu famós centre comercial més gran d’Europa. 

Facebooktwitter

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *