ACTUALIDADEn valenciàEntrevistasPATERNA

Coneix a Juanma Ramón, el primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Paterna

Juanma Ramón, Pepelet 2, que és com l’han conegut sempre, és l’actual portaveu municipal de Compromís per Paterna. És fill i nét de paterners de tota la vida. Juanma comparteix govern amb l’actual alcalde de Paterna, Juan Antonio Sagredo (PSPV-PSOE) en un tripartit al costat de Sí Puede (Podemos). És votant d’esquerres de sempre i fa més d’una dècada que està afiliat a Compromís. La seua vida ha transcorregut sempre en Casc Urbà, encara que quan era jove li encantava anar a La Canyada a menjar-se la mona a la pinada i prendre’s una orxata en La Ramoneta al costat dels seus amics i familiars.

 

Va estudiar en el Liceo Hispano, després en l’IES públic de Paterna i va acabar els seus estudis en la Universitat de València traient-se el títol de Biòleg amb un Màster en Gestió Ambiental. Ha treballat a Aigües de Paterna, Comissions Obreres i a poc a poc ha anat unint-se més a temes ecologistes. Gràcies a esta afició va conèixer a Xavier Mayoral, recentment mort i amb el qual professionalment tenia molt en comú pel tema del medi ambient i el Parc Natural el Turia.

Està casat i té dos bessons de 4 anys.

Quins temes poden preocupar més als veïns de La Canyada en relació amb el medi ambient?

Nosaltres duem la Regidoria de Medi ambient, Urbanisme, Patrimoni Cultural i Salut Ambiental, amb la que estem portant moltes coses a cap en La Canyada. Estem, per tant, molt involucrats perquè dins del nostre partit hi ha dos edils que viuen allí, com són Carles Martí i Carmen Gayà. Així podem conèixer les demandes i els problemes de la zona de primera mà. Intentem millorar, per exemple,  els carrers, les voreres, la prevenció del risc d’incendis del bosc… Realment estem duent a terme tot el que en el seu moment (estant en l’oposició) reivindicàvem. També hem treballat per a fer eixes rutes senyalitzades perquè la gent de La Canyada conega i sàpia que viu envoltada d’un parc Natural, que coneguen els seus valors ambientals.  Apostem pel senderisme per la proposta de la sendera de curt recorregut (PR), que és una iniciativa dissenyada per voluntaris de l’Associació de Veïns de La Canyada i representada per Compromís per Paterna. El recorregut pretén donar a conèixer diversos punts arqueològics que té la Vallesa així com les privilegiades vistes sobre el riu, el barranc de El Serra, horts, àmplia vegetació i diversos miradors. També hem treballat per recuperar figures il·lustres d’ací de La Canyada, com Carceller, que tenia un xalet i que sembla que va ser un punt de pelegrinatge fins i tot de gent de València que venia a fer-se fotos… intentem, llavors, recuperar eixa estima i eixe orgull de ser d’ací de La Canyada i de tenir eixa identitat cultural.

Quina solució s’ofereix des de l’Ajuntament per a arreglar voreres i carrers?

Actualment s’està treballant en açò. En 2017 s’ha invertit un milió i mig d’euros en arreglar estes voreres i carrers. Ara mateix des de la nostra regidoria estem cercant amb els tècnics de l’Ajuntament una opció que siga viable per a mantenir els pins i les voreres en condicions. L’opció que ja s’ha barrejat és ampliar les voreres, traure els pins d’ací i les noves plantacions posar-les en els carrers i, per tant, fer els vials d’un només sentit, ja que s’estrenyerien. Entre arbre i arbre deixaríem llavors zones d’aparcament. Açò s’està proposant ja en diversos carrers del centre de La Canyada i per descomptat, estes propostes ja estan portades a les diferents juntes de barri per a incloure-les en la participació ciutadana i així el veí puga opinar i votar sobre quins carrers són els prioritaris per a realitzar este tipus d’accions. El pressupost desitjat per a enguany que ve serà també d’aproximadament d’un milió set-cents mil euros. El nostre objectiu és mantenir la massa boscosa i augmentar-la en La Canyada. Però açò costa diners i cal invertir en La Canyada per a millorar-ho.

I respecte a Salut Ambiental?

A més de tot, el que s’ha fet ja (xarrades de conscienciació amb els veïns perquè sàpien com és el focus del problema, perquè mantinguen les piscines, que intenten evitar les plagues,…) hem prioritzat en el tema del mosquit. Tots sabem que hi ha parcel·les abandonades i des de l’Ajuntament ens estem intentant posar en contacte amb els amos per a demanar la seua col·laboració, ja que açò és un problema de tots. Hem dut a terme la col·locació de caixes per a les rates penades, que és una mesura de control biològic de les plagues. En La Canyada hem instal·lat ja 170 caixes en cases particulars. L’objectiu d’aquesta campanya és que el veí la penge en un lloc perquè el rat penat trobe un niu on protegir-se. Per tant, els tècnics en uns sis mesos aniran a comprovar si hi ha o no rates penades. Realitzaran un control de l’augment de la població ja que són els que realment poden acabar amb els mosquits.

També s’ha sol·licitat a Conselleria que es torne a instal·lar una estació de mesurament de contaminació atmosfèrica. Es tracta d’una caseta que hi havia fa molts anys, però que es va retirar. A Paterna teníem dos (una que encara està en el Parc Tecnològic i la que es va llevar on està el Auditori). Actualment s’ha aconseguit que s’instal·le en La Canyada. Ésta el que fa és mesurar tota la contaminació atmosfèrica que pot venir d’olors, incendis,etc.

Com veieu la comunicació de La Canyada amb altres barris, o fins i tot, amb el seu metre per a desplaçar-se a la ciutat o a altres pobles de la comarca?

Nosaltres pensem que és una vergonya que La Canyada no tinga eixe servei i tampoc tinga freqüències cada 15 minuts com altres estacions de Paterna o, fins i tot, com altres pobles de L’Horta molt propers. Nosaltres sempre hem recolzat la plataforma de metre 15 minuts i estem al costat de tots els veïns. D’altra banda, ja sent competència de l’Ajuntament, estem treballant per a millorar la comunicació entre barris a través dels autobusos municipals. Hem de reconstruir eixe model que és una herència. És un dels nostres objectius. La reordenació del territori i crear vincles entre barris a través del transport.

Pel que fa al metre, açò si és competència de Conselleria. Encara que s’ha demostrat que sense necessitat de desdoblegar vies, sí es pot millorar la freqüència del metre. El problema està a arribar de Santa Rita o Paterna a la la Canyada. També estem intentant negociar amb València Cabdal per a poder crear una entitat metropolitana necessària para puga optar als recursos que dá l’Estat en certs programes, com tenen altres capitals com Sevilla o Barcelona. A veure si podem aconseguir que es puga invertir en el transport sostenible i la gent no tinga aqueixa dependència d’agafar el cotxe per a tot. Fa mancada poder optar a un model de transport sostenible que considerem que fa falta per molts motius.

Un lloc que t’agrade de La Canyada

A nivell sentimental recorde La pinada i La Ramoneta.

A nivell professional, qualsevol carrer que tinga eixa balconada al Parc Natural, m’encanta. També qualsevol zona on pugues veure el riu i asseure’t en el seu azud.

Un record

Fa moltíssims anys, quan va nevar moltíssim i des de casc urbà vam voler vindre a La Canyada a jugar amb la neu en la mateixa pinada. Pensàvem que ací hauria nevat més.

Facebooktwitter

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *